Hvert år i september arrangerer Wikipedia konkurransen «Wiki loves monuments», en fotodugnad for å få gode bilder av kulturminner. Det er også en super anledning til å jobbe med minnekultur i historien. Her er læremålet mange historielærere ignorerer:
-
gi eksempler på og drøfte hvordan utstillinger, minnesmerker, minnedager eller markeringen av bestemte historiske hendelser har betydning for nåtiden (fra læreplanen i historie)
Og her er måten jeg tar tak i det på nå i september:
Verneverdig – en fotokonkurranse
Forberedelse
Tenk over: Hvorfor blir noe fredet? Tenk deg om og forsøk å skrive ned noen ord om det.
Gjennomgang i klassen
Lærer introduserer: Hva er verneverdig? Hvorfor vil vi verne? Eksempler herfra.
-
Vi ser på Wikipedias kulturminne-fotokonkurranse sammen
-
Vi ser på riksantikvarens karttjeneste sammen.
-
Vi ser på noen bilder sammen, og diskuterer hva som gjør et bilde bra.
Egen research, også ut på tur på egenhånd!
-
Åpne http://www.kulturminnesok.no/. Zoom deg inn til Oslo, og den delen av byen du kunne tenke deg å besøke.
-
Finn et kulturminne i området og klikk på «Les artikkel». Da får du kanskje litt info om det. OBS: Ikke alle kulturminner er synlige, og ikke alle er særlig spennende å se på hvis man ikke er en ekspert. Du står fritt til å velge et av disse likevel, men da får du et utfordring med hvordan du vil løse oppgaven!
-
Når du har funnet noe du vil fotografere: kopier web-adressen og lever den som “lenke” i innleveringsmappa “Verneverdig” i fronter (se bilde). Da får jeg beskjed om hvilket kulturminne du har valgt. Det gjør ikke noe om 2-3 elever velger det samme, men alle må levere et eget bilde.
-
Reis ut og gjennomfør fotooppdraget! Ta et bilde av bygningen alene og ett bilde av deg selv foran bygningen (la oss kalle det et anti-skulk-bilde).
-
Forbered en kort presentasjon av kulturminnet du har fotografert. Du skal presentere kulturminnet, forklare hvorfor det er fredet og hvorfor du valgte det (jf. læreplanmålet om minnesmerker).
Neste gang på skolen
-
Alle presenterer kulturminnene sine. Senere skal vi laste dem opp på en klasseblogg.
- Bildet hvor du ikke er med, kan du så sende til Wikipedia for å delta i deres konkurranse. Opplasting til Wikipedia er naturligvis frivillig, men jeg oppfordrer alle sterkt til å være med å spre kunnskap om byen vår!